Sliter du med kredittkortgjeld?

I dette innlegget finner du tips om hvordan du kan kommer deg ut av problemer med kredittkortgjeld. Du finner også noe tips om hva som kjennetegner en slik situasjon og disse bør du absolutt få med deg. Det er nemlig slik at mange alt for sent oppdager at de er på vei inn i et økonomisk uføre det vil være svært krevende å komme ut av.

Tegn på at du er i trøbbel
Dersom vi er litt strenge kan vi si at du er i trøbbel allerede den første måneden du ikke kan betale tilbake hele det utestående beløpet. Da vil du nemlig ha opparbeidet deg kredittkortgjeld og du må belage deg på forholdsvis høye rentekostnader. Nå vil det for all del ikke være krise om du må vente et par måneder med å betale alt tilbake og det alle kan oppleve en måned med ekstra store utgifter. Men, allerede på dette stadiet bør varsellampene begynne å blinke.

Et kjapt søk i nettaviser og økonomiske magasiner gir en rekke tips som du kan benytte for å sjekke om du er i faresonen og et av disse er at du ikke engang er klar over hvor mye du skylder. Fordi regningen ikke kommer før neste måned bruker du kortet ukritisk og tenker ikke over hvor mye det blir. To andre tegn på at du virkelig er i trøbbel er når du bruker et kredittkort til å betale ned et annet, samt at du aldri betaler mer enn minimumsbeløpet. Andre tegn på trøbbel kan være at du har nådd kredittgrensen på flere kort, samt at du ikke får innvilger flere kredittkort. Sistnevnte betyr gjerne at du har nådd din betjeningsevne og virkelig må stramme inn forbruket.

Hva er løsningen?
Dersom du sliter med høy kredittkortgjelde finnes det heldigvis muligheter til å ordne opp, men for noen vil prosessen være svært krevende. Hvor høy kredittkortgjeld du har i forhold til din personlige økonomi vil her være avgjørende, men for alle e det viktig å gjøre noe så raskt som mulig. Nedenfor finner du noen tips om tiltak som kan hjelpe deg å bli kvitt kredittkortgjeld.


  • Dersom du sliter med kredittkortgjeld bør du alle først skaffe deg en oversikt over situasjonen. Hvor mye skylder du egentlig? Hvor mange kredittkort har du?

  • Videre bør du lage et budsjett slik at du får bedre oversikt over utgifter og betalingsevne. Det vil både gjøre deg mer bevisst i forhold til egen økonomi og også kunne være til hjelp når du eventuelt skal kontakte banken din

  • Dersom din gjennomgang og budsjettering viser at du fremdeles har en noenlunde grei betalingsordning, kan du løse det hele ved å betale mest mulig pr måned. Kutt utgifter der du kan og innstill deg selv på en periode uten økonomiske utskeielser. 

  • Refinansiering kan være en meget god ide for deg som sliter med høy kredittkortgjeld. Det er nemlig slik at de aller fleste former for lån medfører lavere rente enn kredittkort, med unntak av enkelte forbrukslån. Dersom du har mulighet vil det beste være om du kan refinansiere boliglånet, eventuelt få deg kontokreditt. Dessverre vil nok disse løsningene ikke være realistiske for de fleste som sliter med høy kredittkortgjeld, men det finnes også en annen mulig. Mange arbeidsgivere har en ordning hvor de låner ut penger til sine ansatte og ofte er renten lav.

  • Dersom du sliter med å betjene kredittkortgjeld kan du også vurdere å be om en periode med avdragsfrihet på et eventuelt boliglån, du kan søke om betalingsfritak på studielånet, du kan kontakte kreditor for å be om å dele opp regninger og/eller du kan be arbeidsgiver om forskudd på feriepenger.

Dessverre vil nok tipsene ovenfor ikke hjelpe alle som sliter med høy kredittkortgjeld, noe som for eksempel kan skyldes manglende inntekt (arbeid) eller at gjelden rett og slett er for stor. Da finnes det en siste mulighet og det er å kontakte kommunens gjeldsrådgiver, noe du kan lese mer om her.


Her finner du vår omtale av kredittkort 365