Sikkerhet på nett

Svindel med kredittkort og identitetstyveri er noe alle i utgangspunktet kan bli utsatt for og hvert år blir det stjålet store milliardbeløp på denne måten. Trygg netthandel, fornuftig oppbevaring og bruk av sensitiv informasjon, samt sunn fornuft er viktige hjelpemidler i kampen mot denne typen kriminalitet. I menyen finner du flere artikler med utdypende informasjon om hvordan du kan beskytte ditt kredittkort, personnummer og lignende.

I denne artikkelen ser vi blant annet nærmere på kryptering og andre metoder som benyttes i kampen mot online identitetstyveri. Legg i den sammenheng merke til at det i motsetning til hva mange tror ikke er dette som er den vanligste formen for slik kriminalitet. Det er med andre ord ikke på internett det er størst risiko for at personnummer, passord, opplysninger om kredittkort og annen sensitiv informasjon blir stjålet. Faktisk viste en internasjonal studie foretatt av Javelin Strategy & Research i 2009 at online tyveri kun utgjorde 11 prosent.

Dersom du betaler med kredittkort på internett er kryptering en viktig del av sikkerheten. Enkelt forklart vil kryptering si at informasjonen blir kodet og sendt på en slik måte at bare den som har kodenøkkelen kan dekode og lese innholdet. Før du benytter kredittkort på nett bør du alltid sjekke at det aktuelle nettstedet har dette sikkerhetstiltaket og at det er en såkalt sikker kobling. Det vil si en kobling som begynner med https:// i stedet for den normale http://.

Det sier seg nesten selv at kryptering er viktig i kampen mot identitetstyveri og svindel. Bare tenk på hvilken skade kriminelle kan utrette dersom de får tilgang til dine passord, dine kontoopplysninger, eller informasjon om ditt kredittkort. For å redusere faren for kredittkortsvindel er det også andre tiltak som vil være nyttige. Faktisk er noe så grunnleggende som et vanskelig og unikt passord svært viktig. Mange hackere benytter dataprogram som automatisk gjetter seg til passord og selv enkle program av denne typen kan forsøke tusenvis av passord per døgn.

I tillegg til programmer som leter etter riktige passord benytter mange svindlere seg av forskjellige former for spionprogrammer. Det kan for eksempel være program som gjennomsøker epost eller harddisken din for sensitiv informasjon. Dette er informasjon som ikke er kryptert og dermed er den svært verdifull for identitetstyver, noe som betyr at du alltid må være forsiktig. Ikke sendt opplysninger om ditt kredittkort via epost og ikke lagre slik informasjon i dokumenter eller lignende. Det samme gjelder naturlig nok for personnummer, passord og annen sensitiv informasjon. I utgangspunktet bør du legge til grunn all informasjon på din data, samt det du sender som epost kan bli hacket og ta dine forholdsregler ut i fra dette.

Her kan du sammenligne kredittkort

Det er viktig å beskytte passord og brukernavn til forskjellige nettsider. Det gjelder ikke bare for nettsted som er direkte tilknyttet kredittkort, nettbank og lignende. Gjennom tilsynelatende uskyldige nettsider som sosiale nettverk kan hackere skaffe seg informasjon som de så anvender til å hente ut opplysninger av sensitiv karakter. Det mest grunnleggende for å hindre dette er å deaktivere alle funksjoner som automatisk husker passord og brukernavn. Automatisk innlogging bør du i utgangspunktet alltid deaktivere.

Ellers er som nevnt et unikt passord er godt hjelpemiddel i kampen mot forskjellige former for identitetstyveri. Alle passord som kan knyttes til deg er i utgangspunktet dårlige. Navn på ektefelle, barn, favorittfilm, stedsnavn, venner, arbeidsgiver, karakterer i filmer eller spill, med mer, er dårlige passord. Dessverre hjelper det lite å legge til tall eller skrive navnet baklengs. Automatiske program gjør at hackere raskt kan forsøke alle mulige varianter av passord som kan knyttes til deg og resultatet kan bli et kredittkort som tømmes eller i verste fall at identiteten din stjeles. Et eksempel på et godt passord er to korte ord som settes sammen med tall og/eller tegn. Husk å velge ord som ikke kan knyttes til deg. Husk også at et passord bør ha minimum 8 tegn. Her er noen eksempler på passord laget med dette utgangspunktet; sand2/tap, eple28melk, maur/-mat18

Mye oppmerksomhet om svindel og identitetstyveri har gjort mange skeptiske til å benytte kredittkort på internett. I utgangspunktet er det imidlertid forholdvis trygt å benytte kredittkort til netthandel. En sunn skepsis og en forståelse for at denne typen svindel forekommer betyr med andre ord ikke at du bør kutte ut netthandel eller kredittkort. Det store flertallet vil aldri oppleve å bli utsatt for denne typen kriminalitet og med litt sunn fornuft vil du kunne redusere muligheten for å bli frastjålet sensitiv informasjon. Først og fremst bør du huske å benytte sikre nettsider, å oppbevare sensitiv informasjon på en sikker måte, aldri å oppgi slik informasjon til uvedkommende, samt å beskytte personnummer, kredittkort, med mer, gjennom et sikkert passord og lignende tiltak.