Alternativ til kredittkort?

For stadig flere er kredittkort en viktig del av dagliglivet. I en serie artikler ser vi nå litt på hvordan kredittkort omtales i andre land. Hvilke fordeler og ulemper fokuseres det på? I forrige artikkel så vi på personer som velger å leve uten kredittkort, nettbank og lignende. I denne artikkelen ser vi litt på hva eksperter og statistikk sier om dette temaet, samt på alternativer til kredittkort. Kildehenvisninger finner du i del en av denne artikkelserien om kredittkort.

Her finner du tips om forbrukslån

Denne er artikkelen er først og fremst ment som interessant lesing. I Norge betyr nemlig et liv uten kredittkort ikke de store endringene. Vanlig bankkort forbrukslån og andre muligheter vil gjøre mye av samme nytten. I flere andre land er ikke det tilfellet og for enkelte står valget mellom kredittkort eller kontanter eller sjekk, noe du bør ha i bakhodet når du leser denne artikkelserien.

Litt fakta 
I USA er det flere millioner mennesker som lever uten kredittkort. Tilbake i 2004 utførte The Federal Reserve Board en studie som viste at om lag 25 prosent av forbrukerne ikke hadde kredittkort. Dette tallet er nå noe redusert, men fremdeles antas det at nærmere 20 prosent av amerikanske husholdninger ikke har tilgang til kredittkort. Denne gruppen deles inn i to grupper. De som ikke ønsker kredittkort og de som ikke får innvilget kredittkort. 

Mangel på statsborgerskap, manglende inntekt, dårlig betalingshistorie, samt høy gjeld er vanlige årsaker til at kreditt ikke innvilges. Når det gjelder ønsket om å unngå kredittkort viser undersøkelser at motstand mot alle former for gjeld, samt faren for overforbruk er årsaker til at amerikanere velger bort kreditt. Videre er det også en gruppe mennesker som er så rike at de ikke har behov for denne typen kreditt.

De fleste forbrukerøkonomer og andre eksperter er enige om at det ikke er noen problem å klare seg uten kredittkort. Det er imidlertid noen punkter de mener man bør tenke over før man tar dette valget. Det ene punktet er nødvendigheten av en økonomisk reserve. Alle vil kunne komme i en uforutsett situasjon som krever rask tilgang til penger. Dersom du velger bort kredittkort må du derfor sørge for å ha oppstarte midler i reserve. Vi legger her til at vi i Norge også har andre gode og vanlige alternativ som for eksempel forbrukslån eller rammekreditt på boliglånet.

Videre påpekes bakdelen ved reservasjoner og lignende. Dersom du skal reservere hotell eller leiebil vil for eksempel kredittkort være å foretrekke. Dersom du benytter et vanlig bankkort må du være klar over at penger fra din brukskonto vil kunne blir bundet opp i forholdsvis lang tid. Det skyldes at flere aktører reserverer et beløp ved bestilling. Ellers nevnes kreditthistorie og kredittscore som et annet punkt du bør vurdere. Spesielt i USA vil nemlig mangel på kreditthistorie kunne gjøre det vanskeligere å få innvilget boliglån. Et kredittkort som blir brukt fornuftig og hvor du betaler alle regninger i tide vil med andre ord kunne øke mulighetene for å få innvilget lån. Det skyldes at du har både har vist betalingsvilje og evne.

Alternativ til kredittkort
Visa eller MasterCard debetkort vil i de fleste tilfeller fungere like bra som et kredittkort. I Norge er Visa debetkort vanlig i tilknytting til lønnskonto og som de fleste har erfart fungerer det utmerket. Legg imidlertid merke til at du ikke er like godt beskyttet ved kjøp av varer og tjenester dersom du benytter debet kort. Beskyttelsen som du etter Finansavtaleloven har ved kredittkjøp, vil da ikke gjelde. Les mer i artikkelen fordeler ved kredittkort.

Som nevnt bør alle ha en økonomisk reserve for utforutsette utgifter. Dersom du ikke velger kredittkort, forbrukslån eller rammekreditt, er sparing alternativet. I utgangspunktet vil de fleste hevde at det er det beste og tryggeste valget.

Dersom du ikke benytter deg av kreditt er alternativet å spare til ting. Ønsker du ny TV så sparer du ganske enkelt penger slik at du får råd. Et kredittkort vil gi deg mulighet til å kjøpe TV øyeblikkelig, men ved å spare penger til kjøpet vil du slippe eventuelle rentekostnader.
Til slutt et par nyttige tips. Ved netthandel er PayPal et greit alternativ til kredittkort. Det er praktisk, rimelig, enkelt og sikkert. Legg imidlertid merke til at du da ikke er beskyttet etter Finansavtaleloven. Som nevnt er du heller ikke det ved bruk av debetkort. Ellers bør du bruke litt tid ved bestilling av hotell og leiebil. Dersom du ikke benytter kredittkort vil du som nevnt kunne oppleve at penger fra brukskontoen din blir bundet opp. Sjekk derfor betingelser og benytt tilbydere som krever lite eller null depositum.

Sjekk vår omtale av testvinneren 365Privat MasterCard