Unngå høye kredittkort kostnader

Et kredittkort kan bety gode rabatter, fine bonuser eller fordeler som gratis reiseforsikring og lignende. Det gir også god sikkerhet på grunn av fordelene ved kredittkjøp regulert i Finansavtaleloven, samt økt økonomisk handlefrihet. Bakdelene med kredittkort er kostnadene og disse bør man forsøke å holde lavest mulig, noe det faktisk er gode muligheter til. Her er noen nyttige tips.

Først og fremst bør du betale ned utestående beløp hver måned, så lang dette er mulig. Dersom du greier å benytte deg av den rentefriperioden vil du kunne tjene penger på et kredittkort, noe som selvfølgelig er å foretrekke fremfor kostbare renter.

Sjekk våre tips om testvinneren 365 Privat

Gebyr for overtrekk kan være svært høyt. Selv et lite overtrekk kan medføre høye gebyr og det er ganske håpløst å måtte betale flere hundre kroner i straffegebyr for et lite overtrekk på kredittkort. Dette bør du rett og slett unngå. Husk å sjekke vilkårene og se hvor høyt dette gebyret er for ditt kort

Mye av det samme kan sies om straffegebyr ved for sen betaling. Dette kan også koste deg en god del og bør selvfølgelig unngås. Dersom du er i en slik situasjon at du ikke har mulighet til å betale i tide, bør du kontakte utsteder av ditt kredittkort for en mulig utsettelse.

Dersom du har høye utestående beløp på kredittkort over tid, bør du forsøke å gjøre noe med dette. Refinansiering av boliglån, et nytt kredittkort med lavere rente, eller er forbrukslån kan alle være løsninger som vil redusere rentekostnaden.

Les alle vilkårene for ditt kredittkort. Gebyr for kontantuttak, overføring fra nettbank, med mer, kan være svært høye og gi deg en skikkelig overraskelse. Et kredittkort er ment som til betaling av varer og tjenester, noe du ikke bør glemme.

Kjøp i utlandet eller gjennom internett kan utløse høye gebyr på valutaveksling. Sjekk hvilke vilkår som gjelder for ditt kredittkort. Det vil generelt sett lønne seg å betale i den lokale valutaen på reiser i utlandet.

Sjekk kontoutskriftene med et kritisk blikk. Det kan være lett å betale med et kort av plast, men selv om du ikke fysisk overleverer kontanter, så vil de forsvinne like fort. Har du behov for det du kjøper? Er belastningen av ditt kredittkort innenfor rammen av det du har råd til? Overforbruk vil føre til høye rentekostnader og i verste fall kostbare gjelsproblemer.

Kredittkort kan faktisk ha en positiv innflytelse på din økonomiske situasjon dersom du unngår rentekostnader. Gjennom å betale hele det utestående beløpet hver måned viser du både betalingsevne og vilje, noe som over tid vil kunne telle positivt for eksempel i forhold til en søknad om boliglån.

Noe av det viktigste du kan gjøre for å redusere kostnadene er å velge riktig kredittkort. Det vil si et kredittkort som er tilpasset din økonomiske situasjon. Dersom du for eksempel må regne med å ha utestående beløp over tid, bør du velge kredittkort med lavest mulig effektiv rente. Fordeler som rabatter og reiseforsikring bør ikke tillegges stor vekt i en slik situasjon.

Det kan være vanskelig å betale hele det utestående beløpet ved hvert forfall, men det betyr ikke at du skal betale minimumsbeløpet. Selv en liten økning i summen du betaler hver måned vil hjelpe og over tid vil det redusere dine kostnader ved kredittkort betraktelig.

Dersom du har flere kredittkort bør du vurdere å samle eventuelle utestående beløp på et kort. Da velger du naturligvis det kortet med lavest effektiv rente. Det vil ikke bare redusere kostnaden. Det vil også bli enklere å ha kontroll på disse kostnadene, samtidig som du kan benytte den rentefrie perioden på dine andre kredittkort

Ikke skaff deg kredittkort. Muligens et litt dumt og enkelt råd, med likevel noe å tenke på. Dersom du forventer å ha utestående beløp over tid, bør du vurdere om kredittkort er det riktige for deg. Dersom du har dårlig økonomisk disiplin og dårlig betalingsvilje, vil et kredittkort raskt kunne bli et meget kostbart prosjekt. For å unngå dette kan det være en ide å avstå fra kreditt, vel å merke dersom du har mulighet til det.

Her finner du informasjon om kredittkortet Santander Red