Hvordan unngå kredittkortsvindel?

Mulighetene for svindel er noe du bør være oppmerksom på både ved bruk av kredittkort og andre betalingstjenester. Tyveri av kredittkort eller av sensitiv informasjon forekommer, men det er en god del tiltak du kan iverksette for å redusere muligheten for å bli utsatt for dette. I denne artikkelen presenterer vi 15 tips som vil hjelpe deg å unngå at andre misbruker ditt kredittkort eller din personalia.

15 Tips for å unngå svindel
Gjennomgå den månedlige kontoutskriften for ditt/dine kredittkort nøye. Se etter belastninger som ikke er foretatt av deg og meld øyeblikkelig fra til kredittselskapet dersom så er tilfellet. Dersom du har nettkonto tilknyttet et kredittkort, kan du sjekke kontoutskrift enda oftere, da du vil ha muligheten til dette når som hest.


 • Aldri svar på e-poster som på en eller annen måte ber deg oppgi informasjon om ditt kredittkort. Det gjelder både forespørsler om opplysninger vi mail, samt dersom du blir bedt om å gå til en nettside for å verifisere kredittkort eller personlige opplysninger som personnummer.
 • På internett bør du kun benytte kredittkort på nettsider med sikker kobling. Det vil si en kobling som begynner med https:// i stedet for den normale http://. Videre bør du kun benytte kredittkort på nettsider du kjenner til og kan stole på. Dersom du skal belaste ditt kredittkort ukjente nettsider, vil et Google søk kunne gi deg nyttig informasjon om sidens pålitelighet.
 • Ikke oppgi ditt personnummer dersom det ikke absolutt nødvendig. Mange bedrifter og andre aktører har en tendens til å samle mer informasjon om kundene enn det som streng tatt er nødvendig. Å gi ut unødvendig mye informasjon øker mulighetene for kredittkortsvindel.
 • Aldri send sensitive opplysninger om kredittkort eller deg selv med vanlig e-post. Dette er ikke på noen måte en sikker form for kommunikasjon og du vet ikke hvem som kan skaffe seg tilgang til mailen du sender.
 • Forhåndsgodkjente tilbud om kredittkort kan dukke opp i postkassen. Slike tilbud må du aldri kaste rett i søppeldunken. Makuler eller brenn innholdet, slik at uvedkommende ikke kan misbruke dette.
 • Sjekk alltid selvangivelsen nøye. Hva står oppført under posten gjeld? Det kan faktisk dukke opp et lån eller kredittkort du ikke kjenner til. Det betyr i så fall at noen har skaffet seg dette i ditt navn og du må øyeblikkelig ta affære. Kreditor og politi bør kontaktes.
 • Det burde være unødvendig å nevne, men ikke oppbevar kode og kredittkort på samme sted. Vær også forsiktig med hvilke løsninger du velger. Å legge koden inn på mobilen kan fort bli skjebnesvangert da det ikke er uvanlig at et kredittkort og mobil blir frastjålet samtidig.
 • Dersom du blir nektet lån, kredittkort eller annen kreditt, bør du foreta en sjekk. Vel å merke dersom avslaget var uventet og du har god økonomi. Da kan et slikt avslag bety at noen har stiftet gjeld i ditt navn.
 • Aldri slipp kredittkort ut av syne når du betaler med dette og ikke legg et kredittkort igjen bak baren. Det er enkelt og bekvemmelig, men det kan koste deg dyrt. Profesjonelle svindlere er fullstendig klar over denne praksisen og der er ikke alltid betjeningen har kontroll over innlagte kort.
 • Har du fått en regning eller purring på kjøp du ikke kjenner til? Da bør du raskest mulig kontakte den som har utstedt fakturaen. Det kan nemlig bety at du er utsatt for identitetstyveri.
 • Alle dokumenter med sensitive opplysninger bør makuleres eller brennes. Lønnslipp, faktura, kontoutskrifter, med mer, kan inneholde personnummer, kontonummer, opplysninger om kredittkort og lignende. Dette er opplysninger som kan benyttes til å svindle deg for store summer. 
 • Ikke ta med deg flere kort enn det du har behov for. Å gå rundt med førerkort, bankkort og flere kredittkort vil gjøre problemene større ved et eventuelt tyveri. Det kan være for øvrig være en god ide å oppbevare kredittkort i en egen plastlomme eller lignende, adskilt fra lommebok eller veske.
 • Telefonsamtaler med forespørsler om personlig informasjon skal du overse. Svindlere gir seg gjerne ut for å representere et kredittselskap, en bank eller lignende. Det er spesielt dersom du blir oppring du bør være på vakt, mange har dessverre fått sitt kredittkort misbrukt etter å ha gitt opplysninger over telefon. Dersom du er usikker, bør du be om navn og nummer, sjekke dette, for så eventuelt å ringe opp igjen.
 • Pass på kvitteringer fra kjøp med kredittkort. Dette er ikke bare nødvendig dokumentasjon ved en eventuell kjøpstvist, men informasjonen på en del kvitteringer kan misbrukes og føre til kredittkortsvindel..

Sjekk vår omtale av 365Privat Kredittkort