Om renter, cashback, med mer

Kredittkort er en viktig og til dels nødvendig del av hverdagen for svært mange mennesker i mange land. I denne artikkelen finner du tips om valg av kredittkort som er hentet fra flere artikler på den Engelske nettsiden timesonline.co.uk. Dette er tips som er like relevante for Nordmenn og det kan være nyttig å løfte blikket litt for å se hva andre fokuserer på.

Selv for en erfaren kredittkort bruker, kan det være vanskelig å finne frem i jungelen av tilbud og muligheter. Renter, bonuspoeng, kampanjer, rabatter, reiseforsikring, med mer, gjør valg av kredittkort til en tidkrevende oppgave og spesielt for deg som skal skaffe ditt første kort, kan valget være vanskelig. Her er noen nyttige tips om valg av kredittkort.

Kredittkort renter 
Som ved de aller fleste lån, er det renter også på et kredittkort. Forskjellen er at de fleste kredittkort gir deg en rentefri periode. Dersom du betaler utestående beløp innen denne perioden utløper, vil du slippe renter og dermed i realiteten få låne penger gratis. Dette er en viktig fordel med kredittkort og du bør bruke tid på å finne et kort med lengst mulig rentefri periode. 

Dersom du ikke regner med å betale hele utestående beløp per måned, da er situasjonen en annen. Det vil da påløpe forholdsvis høye rentekostnader og i praksis er den rentefrie perioden av liten viktighet. I en slik situasjon bør du lete etter kredittkort med lavest mulig effektiv rente. Effektiv rente er nominell rente + de fleste gebyr og alle kredittytere i Norge er pålagt å oppgi denne.

Dersom du har et kredittkort hvor du betaler høye renter, bør du vurdere tiltak. Dersom du har flere kredittkort kan du samle utestående beløp på det kortet med lavest effektiv rente. Et annet alternativ er faktisk å skaffe seg et nytt kredittkort. Dersom du benytter dette til alle kjøp og lignende og samtidig bruker lønna på å betale ned eksisterende kredittkort, så vil du spare en del penger. Det på grunn av den rentefrie perioden på ditt nye kort. En slik sjonglering krever god kontroll og mye selvdisiplin.

(Alt om Kredittkort er i utgangspunktet skeptiske til slike løsninger fordi mange vil få problemer grunnet manglende styring og disiplin. Dermed er ikke kredittkortfellen lang unna. Dersom du har god kontroll og er trygg på din egen betalingsevne og vilje, så er imidlertid dette en grei mulighet.)

Gebyr og avgifter
Det finnes også gebyr/avgifter som ikke er inkludert i den effektive rente. Det gjelder blant annet gebyr ved overtrekk av kredittgrensen. Det viktigste er å sjekke gebyr for kontantuttak. Mange kredittkort har svært høye gebyr på kontantuttak og mange har fått seg en negativ overraskelse fordi de ikke har vært klar over dette. Sjekk hvilke kort som eventuelt har gebyrfri kontantuttak dersom dette er noe du vil ha behov for. Husk også å sjekke vilkår for en eventuell nettbank. Flere kredittkort kommer med tilknyttet nettsaldo og du kan risikere at overføringer der blir gebyrlagt på samme måte som kontantuttak. Dersom dette er en fast prosentsats, kan gebyret bli meget, meget høyt. Pass på!

Gull og Platinakort
Noen kredittkort er ment å være av det mer eksklusive slaget. Slike kort som ofte kommer i sølv, gull eller platina har ofte høy kredittgrense, flere gode fordeler, samt noe lavere rente. Det er imidlertid ikke noen automatikk i at like kredittkort er det beste valget. Du bør som alltid sjekke vilkårene nøye og still deg gjerne spørsmål om hvorfor du får dette tilbudet. Dersom du er en meget god kunde, med grei inntekt og god betalingshistorie, da vil det være naturlig å få bedre betingelser. Dersom dette ikke er tilfelle og du likevel får slike tilbud, bør du være på vakt. Det er ikke uvanlig at du må betale for lavere rente og andre fordeler gjennom høyere gebyr eller strenge vilkår for bonusuttak, kontantuttak etc.

Cashback og fordeler
Fordeler som bonuspoeng, rabatter og cashback gjør det mulig å spare penger gjennom bruk av kredittkort. Cashback betyr enkelt forklart at du får igjen en prosentandel av det du belaster kortet med (gjelder vanligvis kun kjøp). En annen mulighet er såkalte bonus eller lojalitetskort som gir deg fordeler i bestemte butikker, kjeder eller bransjer. Hvilket kredittkort du velger bør gjenspeile hvilke fordeler du kan få glede av. Rabatt på bensin hjelper lite for deg som ikke har bil…

Det er imidlertid en ting som er mye viktigere enn å velge kredittkort riktige fordeler. Dersom du ikke forventer å betale hele det utestående beløpet hver måned bør du strengt tatt glemme mulige bonuser og rabatter. Det hjelper lite med 2 prosent cashback eller 5 prosent rabatt på bensin dersom du betaler 20 prosent rente på det du handler for. Dersom du regner med å ga utestående saldo over tid, bør du først og fremst velge ett kredittkort med lavest mulig effektiv rente, eventuelt ikke benytte kredittkort dersom det kan unngås.

Sjekk gjerne vår oversikt og sammenlign kredittkort

Kilde: timesonline.co.uk