Når du betaler med kredittkort

Hva skjer egentlig når du betaler med kredittkort? Det er for så vidt ikke noen viktige opplysninger i denne artikkelen, men det kan være interessant og se hva som egentlig skjer når du foretar et kredittkjøp, samt hvor informasjonen sendes. Det er mange parter involvert og egentlig utrolig at det går så fort. Eksempelet på hva som skjer når du belaster ditt kredittkort er hentet fra nettsiden credit.com.

For oss brukere er det ganske enkelt, vi bruker et kredittkort i en betalingsterminal, taster inn vår personlige gode, signerer dersom nødvendig og går så hjem med varene vi har kjøpt. Noen dager senere vil kjøpet dukke opp på kontooversikten for kredittkortet og på neste faktura vil beløpet bli betalt. Enkelt og greit, men i mellomtiden har flere parter vært involvert i transaksjonen.

Hver gang du belaster ditt kredittkort skjer det flere transaksjoner bak kulissene. Disse foregår i et vanvittig høyt tempo, noe som er årsaken til at vi ikke tenker over dette. Det er da heller ikke nødvendig å vite hva som skjer bak kulissene. Det er kun snakk om dagligdagse og helt legitime forespørsler som sendes mellom involverte parter og det er ingenting å frykte. Dette er bare ment som litt interessant(?) informasjon om hva som skjer etter at du har belastet ditt kredittkort.

La oss si at du kjøper en ny tv til 8000 kroner fra Elektrokongen. Du betaler for kjøpet ved å belaste ditt kredittkort utstedt av Skandiabanken. Det første som skjer er at kjøpet må godkjennes fra din kortutsteder. Når du benytter kredittkort i en betalingsterminal er det i praksis en forespørsel om godkjenning du sender. Dersom forespørselen kommer tilbake med godkjenning vil du kunne gjennomføre kjøpet. I dette eksempelet vil en eventuell godkjenning komme fra Skandiabanken og det er naturligvis din kredittgrense som avgjør om kjøpet godkjennes. Dersom du har 8000 kroner tilgjengelig på ditt kredittkort vil kjøpet bli godkjent.

Forespørselen om godkjenning går imidlertid ikke direkte til banken din, den er som nevnt flere parter involvert når et kredittkort blir belastet. Første stopp for din forespørsel er banken som håndterer kredittkorttransaksjoner for Elektrokongen. Denne banken mottar forespørselen som de så videresender til Visa. Visa sender så forespørselen videre til Skandiabanken.

Visa er en sammenslutning bestående av bankene som utsteder Visa kort til forbrukere, samt banker som tilbyr butikker og lignende å akseptere Visa kort for varer og tjenester. Visa driver også en stor forbruker betalingssystem som håndterer kredittkort transaksjoner mellom sine medlemsbanker. (MasterCard tilbyr en lignende betalingstjeneste for sine medlemmer, banker og finansinstitusjoner.)

Nå har Skandiabanken valget mellom å godkjenne eller avslå forespørselen om å belaste ditt kredittkort. Dersom du har tilgjengelig kreditt vil de i utgangspunktet godkjenne forespørselen. Skandiabanken sender så en elektronisk godkjenning til Visa. Visa sender godkjenningen til Elektrokongen sin bank, som igjen videresender godkjenningen til Elektrokongen. Ekspeditøren som mottar godkjenningen skriver så ut kvittering for transaksjonen, samt sørger for din underskrift dersom det er påkrevd. Dermed er selve handelen avsluttet og selve prosessen har kun tatt et par sekunder.

Du har nå gått hjem, forhåpentligvis fornøyd med din nye TV, men ditt kredittkjøp er fremdeles ikke behandlet ferdig. De 8000 kronene som du har godtatt å betale er nemlig enda ikke belastet ditt kredittkort. Det første som nå skjer er at Elektrokongens bank mottar en kopi av transaksjonen og deretter krediterer hans bankkonto med 8000 kroner. Denne banken sender så en elektronisk transaksjon til Visa som betaler banken de 8000 kronene.

Det er imidlertid ikke Visa som skal belastes for ditt kjøp med kredittkort. Visa belaster derfor kontoen til Skandiabanken med 8000 kroner og sender samtidig transaksjonen videre til denne banken. Skandiabanken belaster så ditt kredittkort med 8000 kroner, noe du vil se på din neste faktura. Avhengig av vilkårene for ditt kredittkort vil du ha en viss tid til å betale før renter påløper.

Hele prosessen vil starte på nytt hver gang du foretar et kjøp med ditt kredittkort. Alle disse forespørslene, kvitteringene og transaksjonene mellom, butikk, banker og kredittkortselskaper tar bare sekunder. Som nevnt er ikke dette informasjon som vil hjelpe deg på noen måte, men nå vet du hva som skjer når du belaster ditt kredittkort, samt hvor informasjonen sendes.

Legg merke til at butikker og andre aktører må betale for muligheten til å tilby kredittkjøp. Denne avgiften er vanligvis på om lag 2 prosent, pluss faste månedlige avgifter. Det vil si at Elektrokongen må betale et gebyr på om lag 160 kroner for ditt kjøp med kredittkort.

Sjekk gjerne vår oversikt og sammenling kredittkort

Kilde: credit.com