Nyttig om Kredittkort

Kredittkort har blitt en svært vanlig del av hverdagen vår og en viktig del av vår personlige økonomi. Dersom du benytter kredittkort riktig vil du kunne tjene/spare penger, noe som blant annet betyr at du må følge med på rentefri perioder, rabatter, samt hvilke kostnader som er knyttet til dine kredittkort. På disse sidene finner du tips og informasjon om kredittkort. Vi ser på fordeler og bakdeler med denne betalingsformen. Du finner også informasjon om forskjellige kredittkort. I denne artikkelen finner du en rask gjennomgang av hva et kredittkort er. Her kan du søke om kredittkort.

Om Kredittkort
Et kredittkort er enkelt forklart er betalingskort som benyttes til å betale for varer og tjenester. Dersom du benytter er bankkort til betaling vil pengene normalt bli trukket fra din konto umiddelbart, noe som ikke er tilfelle med et kredittkort. Hele poenget med kredittkort er at det er utsteder/leverandør av kortet som betaler for varen. Du som har et kredittkort låner med andre ord penger i det øyeblikket du benytter dette til betaling eller kontantuttak.

Penger som lånes skal naturligvis betales tilbake og dersom du betaler med kredittkort vil du få tilsendt en faktura på beløpet. Dersom du ikke betaler hele faktura beløpet innenfor den rentefrie perioden vil det påløpe rentekostnader. Dersom du betaler innen fristen har du med andre ord fått låne penger helt gratis. Visa og Mastercard er vanlige og populære kredittkort som tilbys av en rekke banker og finansinstitusjoner. Det finnes imidlertid mange andre kredittkort som også lar deg låne penger til å kjøpe varer og tjenester.

Søknad om kredittkort
Dersom du skal låne penger stilles det vanligvis krav til fast inntekt. Videre må du ikke ha betalingsanmerkninger. Den totale gjeldssituasjonen vil også være avgjørende for muligheten til å få kredittkort. Selve søknaden kommer vi tilbake til, men det er en enkel prosess som kan utføre gjennom internett. Det finnes svært mange forskjellige kredittkort med forskjellige fordeler og forskjellige betingelser. Det vil si at alle som skal søke om kredittkort bør bruke litt tid på å finne et kort som passer til deres behov og ønsker. Les mer i artikkelen Kredittkort - Valg og bruk

Fordelene
Det er svært mange banker og finansieringsselskaper som tilbyr kredittkort. Mange av disse samarbeider med butikker, foreninger og forskjellige interesseorganisasjoner, noe som gir forskjellige rabatter og andre fordeler. Det vil faktisk si at man kan spare en god del penger gjennom å bruke kredittkort. Opptil 6 prosent rabatt på bensin vil for eksempel utgjør en pen sum i løpet av et år. Andre eksempler er rabatt på feriereiser, netthandel eller klær. Det vil dermed svare seg å velge et kredittkort som tilbyr rabatter du kan dra nytte av. Reiseforsikring er en annen fordel som følger med flere kredittkort, noe du kan lese mer om i artikkelen Kredittkort med reiseforsikring. Les gjerne mer om Bensinkort, cashback og rabatter.

Den største kredittkort vil nok for de fleste være fleksibiliteten. Et kredittkort gir penger i reserve uten at man må betale renter. Renter skal først betales når krotet blir tatt i bruk og man eventuelt ikke betaler utestående beløp innen den avtalte rentefrie perioden. Dette i motsetning til et vanlig forbrukslån hvor man betaler renter på hele beløpet fra dag en. Et kredittkort er med andre ord en innvilget mulighet til å låne penger.

Mange skaffer seg et kredittkort for å ha lett tilgjengelige penger. Dette er da også en stor fordel med kredittkort og som nevnt vil det ikke påløpe renter før man faktisk belaster kortet og den rentefrie perioden eventuelt utløper. Å låne penger til forbruk skal man alltid være forsiktig med og et kredittkort bør først og fremst ses på som en reserve for uforutsette utgifter.

Kostnadene
Ved å se på den effektive renten vil man få et riktig bilde av hvor mye det koster å låne penger. Vær også oppmerksom på at det kan være forholdsvis store gebyr knyttet til bruk av kredittkort. For mange kredittkort vil for eksempel uttak fra minibank bli belastet med høye gebyr. Dersom du overholder betalingsfrister og benytter deg av rentefrie perioder, behøver ikke et kredittkort å medføre særlig med kostnader, men være alltid oppmerksom på betingelsene. Eventuelle straffegebyr ved overtrekk eller for sen innbetaling er eksempler på betingelser som bør sjekkes.

De aller fleste som innehar et kredittkort må før eller siden betale renter. Dette er business og finansinstitusjonene som tilbyr kredittkort er kun ute etter en ting, nemlig å tjene penger. Det er personer som ikke betaler skyldig beløp innenfor den rentefrie perioden finansselskapene tjener penger på. Et kredittkort hvor du alltid har belastet maksbeløp vil koste mye penger.

Bruk av kort i utlandet
Å bruke kredittkort til kjøp av varer og tjenester gir god oversikt og vanligvis også en ekstra trygghet ved handel på internett eller i utlandet. Husk imidlertid at norsk kjøpslov ikke gjelder ved kjøp av varer og tjenester i utlandet. Før du benytter kredittkort til kjøp på internett bør du alltid sjekke betingelser for frakt og import. Før du benytter kredittkort i utlandet bør du alltid sjekke betingelse for bruk i utenlandske betalingsterminaler og minibanker. I menyen vil du finne mer informasjon om bruk av kredittkort i utlandet og på internett.