18 Nyttige Tips

I denne artikkelen presenterer vi 18 nyttige kredittkort tips. Dette er tips som forhåpentligvis vil hjelpe deg til å få mest mulig ut av ditt kort, hjelpe deg til å velge riktig kredittkort til din bruk, samt hjelpe deg til å unngå kredittkortfellene. Mer informasjon finner du i artikler i meny og bloggarkiv.

Les alt om gebyrfri Visa Gold

1. Velg et eller flere kredittkort med fordeler som du kan benytte deg av. Er det rabatter på bensin du behøver, eller er det gode rabatter på klær du vil få mest glede av?

2. Unngå kredittkortfellen. Dersom mulig bør du alltid betale hele det utestående beløpet innen fristen for den rentefrie perioden. Da vil et kredittkort hjelpe din økonomi, mens manglende betaling vil ha motsatt effekt.

3. Gjør deg kjent med Finansavtalelovens § 54b. Det er en lovparagraf som ivaretar dine rettigheter ved kredittkjøp og dens bestemmelser kan spare deg for mye penger. Dersom vilkårene i loven er oppfylt vil du blant annet kunne kreve erstatning fra kredittyter ved konkurs eller svindel.

4. Ikke lån penger til å betale avdrag. Dersom du ikke kan betjene din kredittkortgjeld, bør du kontakte kredittyter og be om en betalingsavtale. Å låne penger til å betjene gjelde vil på sikt forverre problemene for de aller fleste.

5. Unngå overtrekk av kredittkort. Det vil medføre kostbare gebyr som sammen med høye rentesatser vil gi deg en dyrekjøpt erfaring du kan greie deg foruten.

6. Sjekk om ditt kredittkort har regionsperre før du reiser på ferie i utlandet. Dersom du har nettbank tilknyttet kortet kan dette enkelt gjøres der.

7. Unngå å benytte kredittkort i posten, til kontant uttak, samt til overføringer fra en eventuell nettkonto. For de fleste kort vil det medføre høye gebyr, samt renter fra dag en.

8. Betal med utenlandsk (lokal) valuta på feriereiser og lignende reisemål. Det er betalingsstedet som setter kursen for NOK, en kurs de ofte setter for lavt for å tjene penger. Den lokale valutaen fastsettes av henholdsvis Visa og Mastercard og er dermed et bedre valg.

9. Betal ferien med kredittkort dersom du har reiseforsikring inkludert. Husk imidlertid å sjekke om du har behov for helårs reiseforsikring i tillegg. Husk også å sjekke betingelsene for reiseforsikringen. Les mer om kredittkort med reiseforsikring.

10. Benytt effektiv rente til å sammenligne kredittkort. Effektiv rente er nominell rente pluss gebyrer og alle som tilbyr lån og kredittkort skal oppgi denne. Husk at ikke alle gebyrer er tatt med i den effektive renten. Det gjelder blant annet gebyr i forbindelse med bruk som overtrekk og kontantuttak.

11. Sett deg inn i fordelene som følger med kredittkort. Da kan du spare penger på å benytte deg av rabatter og lignende. Mer om rabatter, bonuser, cashback og bensinkort finner du i egen artikkel.

12. Kjøp av varer og tjenester. Det er i utgangspunktet dette et kredittkort er ment for og det er dette det bør brukes til. Både betingelser for rabatter, rentefri betalingsutsettelse, gebyrfrihet, med mer, er vanligvis knyttet til kredittkjøp.

13. Husk at det kredittkort kan påvirke dine muligheter til boliglån. En dårlig betalingshistorie vil kunne ødelegge slike muligheter også om du ikke har betalingsanmerkning. Regelmessig betaling av hele utestående beløp vil kunne påvirke mulighetene til boliglån positivt.. Det fordi du har vist betalingsevne og vilje, samt god kontroll på egen økonomi.

14. Tenk sikkerhet. Svindelforsøk er dessverre ikke uvanlig og du har plikt til å vise forsiktighet. Blant annet blir det sett på som grovt uaktsomt dersom du oppbevarer kredittkort og kode sammen. Husk alltid å melde umiddelbart fra om mistet eller stjålet kort.

15. Gjør deg kjent med vilkårene som gjelder for ditt kredittkort. Det er mye standardiserte opplysninger, men de er likevel viktige. Dersom du ikke kjenner til betingelser for fordeler, gebyr, reiseforsikring, kontantuttak, misbruk og lignende, kan du risikere å gå på en skikkelig smell.

16. Dersom du skaffer deg flere kredittkort vil du kunne benytte deg av flere fordele, men husk at selvdisiplin og kontroll på egen økonomi er viktig dersom du skal unngå høye kredittrenter

Sjekk våre tips om kredittkortgjeld

17. Ta vare på kvitteringer og eventuell korrespondanse med selger eller kredittyter. Det kan vise seg å bli viktig dokumentasjon (beviser) i en eventuell konflikt, for eksempel dersom du retter krav om erstatning etter Finansavtalelovens § 54b

18. Selvdisiplin og kontroll på egen økonomi er nøkkelen til fornuftig bruk av kredittkort. Ikke fall for fristelsen til kun å betale minstebeløp ved forfall. Det vil gi høye rentekostnader. Følelsen av frihet og muligheten til fleksibilitet når du får et nytt kredittkort i hendene er god, men ikke glem at du i det øyeblikk du belaster kortet faktisk låner penger.