Hvorfor skaffe kredittkort?

Det finnes flere fordeler med kredittkort, noe som gjør dette til en god løsning for deg med kontroll på egen økonomi. Først og fremst gir kredittkort fleksibilitet. Man betaler kun renter av de pengene man faktisk tar ut fra kortet. Dette i motsetning til et vanlig forbrukslån hvor man betaler renter på hele beløpet fra dag en. God oversikt over egne utgifter, reiseforsikring, trygg netthandel, samt en jevn tilgang til kontanter er andre fordeler med kredittkort. I denne artikkelen ser vi nærmere på hvilke fordeler du får med kredittkort. Vi poengterer at de forskjellige kortene har ulike fordeler og du bør alltid sjekke vilkårene for dine kredittkort.

Sjekk gjerne vår omtale av Flexi Visa

Jevn tilgang til penger
Mange skaffer seg et kredittkort for å ha lett tilgjengelige penger. Dette er da også en stor fordel og som nevnt vil det ikke påløpe renter før man faktisk bruker penger fra kortet. Når bilen behøver reparasjon og det er 20 dager til neste lønn vil et kredittkort komme til sin rett. Du kan få bilen reparert øyeblikkelig og ved å betale fakturaen på kortet innen fristen vil du slippe rentekostnader. Et annet eksempel er julehandel, konfirmasjon eller andre perioder med uvanlig store utgifter. Ved hjelp av et eller flere kredittkort kan slike utgifter fordeles over tid. En annen fordel er at tilgjengelige penger gir mulighet til å benytte seg av gode tilbud. Den nye vaskemaskinen du har behov for kan for eksempel kjøpes med kredittkort og du slipper å vente på lønna som først kommer når tilbudet har gått ut.

Sjekk det eksklusive fordelsprogrammet til VIP Credit Card

Enkelt forklart kan vi si at kredittkort kan benyttes til å jevne ut den private økonomien, samtidig som det for mange er en nødvendig reserve for uforutsette utgifter. Det beste er naturlig nok å spare opp en såkalt buffer som kan benyttes til slike utgifter, men det kan ta litt tid. For mange vil et kredittkort dermed være en grei løsning, men som alltid betinger det at man har kontroll på egen økonomi, samt at man utviser forsiktighet.

Gratis lån
Det er faktisk slik at et kredittkort gir deg muligheter til å låne penger gratis, vel å merke dersom man ser bort fra eventuelle gebyr ved for eksempel kontantuttak. De fleste kredittkort har en gratis betalingsutsettelse på 40 – 60 dager, noe som i praksis betyr at du låner penger gratis. Dersom du overholder fristene for betaling er det en god del penger å spare gjennom å benytte kredittkort aktivt på denne måten.

Et godt eksempel er utenlandsturen i høstferien som du skal betale når feriepengene kommer. Gjennom å betale turen med kredittkort en måned tidligere har du fått turen rimeligere, samtidig som du kan betale tilbake innenfor den rentefrie perioden. Der finnes utallige slike eksempler hvor du kan spare gode penger ved å benytte en gratis betalingsutsettelse som medfølger kredittkort. Som nevnt betinger det kontroll på egen økonomi. 


Her kan du sammenligne og søke kredittkort.

Bedre Sikkerhet
En stor fordel med kredittkort er økt sikkerhet ved netthandel og kjøp i utlandet. De klager og innsigelser du retter mot selger kan i henhold til Finansavtalelovens § 54b også rettes med selskapet som har utstedt ditt kredittkort. Det gir en ekstra sikkerhet i forhold til useriøse selgere og svindel. For å kunne klage til kredittselskapet må det gjelde et kredittkjøp og tjenesten eller varen må være kjøpt fra en næringsdrivende. Videre fordeler av at du vil være dekket av Finansavtaleloven er for eksempel ved konkurser. Dersom du har betalt en reise med kredittkort og reiseselskapet går konkurs har du krav på å få dekket tapet. Rettighetene du som betaler med kredittkort har etter loven, omtales ofte som kjøpsforsikring.  Her finner du Finansavtaleloven.

Bedre oversikt
Et eller flere kredittkort vil faktisk kunne gi deg mye bedre oversikt over egen privatøkonomi. Dersom du betaler med kredittkort vil du få en månedlig oversikt over hva du faktisk bruker, noe som gjør det enkelt å ha kontroll på egen økonomi, samt er et godt redskap til å lage budsjetter. Det betinger naturligvis at du betaler fakturaene på ditt kredittkort før rentene påløper. Dersom dette ikke gjøres vil fordelen med god oversikt bli en kostbar affære.

Andre fordeler
Reiseforsikring er en annen fordel med kredittkort. Enkelt forklart gjelder en slik forsikring dersom du betaler mer enn halve turen med kortet, men dette gjelder ikke alle kredittkort. Det er svært viktig at du setter deg inn i betingelsene som gjelder for den reiseforsikringen som eventuelt er inkludert. Mer om kredittkort med reiseforsikring.

Rabatter, såkalte bensinkort, cashback og andre bonuser har blitt vanlige fordeler med kredittkort. Dette er fordeler som gjør det mulig å spare en god del penger, spesielt dersom du er bevisst på bruken og velger kredittkort som har fordeler du kan benytte deg av. 5 prosent rabatt på all bensin eller 20 prosent på klær og sko er eksempler på slike rabatter. Vi kommer tilbake med egne artikler om denne typen fordeler ved kredittkort. Mer om Cashback, bensinkort og rabatter.